Vinska priča Tikvešije

Vinska priča Tikvešije

  

  

Vinarstvo u Makedoniji ima dugu stoljetnu tradiciju. Uz rijeku Vardar od Velesa ka Gevgeliji, s obje strane nižu se nasadi loze i vinarije. Tikvešija je najveća vinska regija na Balkanu i pokriva ravnice i brežuljke između Velesa na sjeveru i Demir Kapije na jugu. Njezino središte su Kavadarci i Negotino kao najveći proizvođači jednih od najboljih vina u svijetu od poznatih sorti cabernet, gamay, merlo, pinot noir, vranec, prokupac, riesling, chardonnay, sauvignon, žilavka i smederevka.

  

Pod utjecajem sunca, tla, mediteranske klime s juga, kontinentalnih vjetrova sa sjevera i planinske klime, stvaraju se vrlo pogodni uvjeti za uzgoj visoko kvalitetnog grožđa. Plantaže s više od 10.000 hektara loza locirane su na 110-150 m nadmorske visine. Berba započinje početkom rujna, a završava sredinom listopada kada su grozdovi najbogatiji. Njoj u čast, u Kavadarcima se održava „Tikveški grozdober“, manifestacija popraćena bogatim kulturnim događajima, sajmovima vina i karnevalima. Osim točenih vina i rakije, posjetiteljima se nude jela i slatkiši pripremljeni s grožđem i sokom od grožđa, moštom i vinom.

  

Brojna iskopavanja na arheološkim nalazištima na ovom području svjedoče da je još iz vremena Rimskog carstva i antičke Makedonije vinogradarstvo bilo primarna grana stanovništva, a u čast boga vina Dioniza održavale su se proslave. Car Samuil je njegovao kult vina, a u vrijeme turskih osvajanja postoji legenda o sultanu Muratu Trećem, koji je, kada je kušao tikveško vino, rekao: „Ovo piće sedam bolesti liječi.“

  

Vino se koristilo za piće, u običajima i životu obitelji, pa čak i u izgradnji kuća. Glavni centri bili su manastiri u kojima je nastajalo najljepše vino koje je dio kršćanskih crkvenih obreda kao simbol Kristove krvi. Zanimljiv je i običaj na vjerskom blagdanu sv. Trifuna kada se obavlja ritualna rezidba vinove loze kako bi godina bila rodna.

  

Čaša dobrog vina je čaša puna zdravlja. Brojne narodne predaje, savjeti i recepti preporučuju vino kao lijek ako se umjereno konzumira. O vinu s mirisom i okusom juga opjevane su najljepše makedonske pjesme. Posjetite Tikvešiju, otkrijte tajne vinske priče o aromatičnim makedonskim vinima, osjetite duh podneblja i čudotvornu opojnu moć ovog plemenitog pića u kojem je utkana sva ljubav, vještina i tradicija vinskih majstora.

  

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>