Mihail Ničota (1935-2018), novinar i publicist, čuvar makedonskog identiteta

Mihail Ničota (1935-2018), novinar i publicist, čuvar makedonskog identiteta

Ovih dana napustio nas je još jedan od utemeljitelja Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Mihail Ničota, novinar i publicist. Vijest o smrti našeg sunarodnjaka, članovi ZMRH-a primili su je s velikom tugom, jer nas je napustio jedan veliki patriot, dragi prijatelj i plemeniti čovjek.

Kao što je o njemu rekao počasni predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, dr. Nikola Grozdanovski, Ničotu su krasile prave ljudske vrijednosti, ljubaznost, susretljivost, nesebičnost, plemenitost i iskrenost. Kao čovjek i Makedonac, posjedovao je snažan osjećaj patriotizma za Makedoniju. Osobito se treba naglasiti njegova velika uloga i angažman u formiranju organiziranih aktivnosti Makedonaca u Republici Hrvatskoj s formiranjem Zajednice Makedonaca u ovoj prijateljskoj zemlji.

Njegovo se ime veže s afirmacijom bogate makedonske kulturne baštine, bogatstva makedonskog jezika, govora i pisane riječi. Ustrajno se zalagao za očuvanje makedonskog identiteta, pisma i jezika Makedonaca, kao i bogate makedonske povijesti i tradicije.

Ostavio je značajan pečat i u glasilu „Makedonski glas“ kao član prvog uredničkog odbora, a njegovi objavljeni tekstovi ostavljaju značajan biljeg u registriranju važnih događaja vezanih za makedonsku dijasporu u Hrvatskoj. Izdvaja se i njegova aktivnost kao član Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Mihail Ničota rođen je 8. listopada 1935. godine u Skopju. Završio je srednju školu u svom rodnom gradu, a studentske dane je proveo u Zagrebu gdje je studirao Psihologiju. No, jednogodišnja novinarska Vjesnikova škola odredila je njegov daljnji profesionalni angažman kao novinar. Dugi niz godina pratio je vanjsku politiku, te se posebno specijalizirao za područja Balkana, Mediterana i Srednjeg istoka.

Od 1977. do 1980. godine bio je dopisnik iz Kaira za izdanja „Vjesnika“, a pisao je i za „Danas“, od njegovog osnutka 1982. godine, gdje je četiri godine uređivao rubriku „Svijet“. Određeno razdoblje pokrivao je i događaje iz susjedne Slovenije. Neki njegovi tekstovi objavljivani su i u najstarijem makedonskom dnevnom listu „Nova Makedonija“. U analima novinarstva ostaju neizbrisivi tragovi njegovih spisa i intervjua s istaknutim svjetskim ličnostima.

Smrt ga je zatekla u Zagrebu u 83. godini života gdje je živio sa svojom obitelji.

Mihail, počivaj u miru!

 

Od Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj

i Uredništva glasila „Makedonski glas“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>