Preminuo je profesor Blagoja Jovanovski (1939-2018)

Preminuo je profesor Blagoja Jovanovski (1939-2018)

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ iz Osijeka i glasilo „Makedonski glas“ izgubili su još jedan svoj istaknuti član. Profesor Blagoja Jovanovski, koji je bio počasni član MKD-a „Braća Miladinovci“, njegov inicijator i dugogodišnji predsjednik, kao i potpredsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, preminuo je 17. veljače 2018. godine.

Blagoja Jovanovski je bio profesor makedonskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Osijeku i ljubitelj makedonskog jezika, povijesti i kulture. Zajedno s još devetoro Makedonaca i Makedonki iz Osijeka, dana 22. listopada 1994. godine, osnovao je MKD „Braća Miladinovci“ i uspješno ga vodio u dva mandata. Njegova ideja, ostaviti za budućnost ono što su Miladinovci utemeljili, postala je misao-vodilja Društva.

Njegova neiscrpna inspiracija bili su braća Miladinovci i njihov doprinos u razvoju jezika i nacionalnog postojanja makedonskog naroda. Profesor Jovanovski objavio je više knjiga i članaka u kojima se iscrpno bavio djelima struške braće i podrškom biskupa Strossmayera, među kojima je „Vječni Miladinovi“ (objavljena 2013. godine). Autor je i knjiga „Hrvatsko-makedonski odnosi kroz stoljeća“, „MKD „Braća Miladinovci“ – Osijek (1994.-2006.)“ monografija, „Dani braće Miladinov (1998.-2007.)“ zbornik, „150 godina Zbornika braće Miladinov“ brošura. Uredio je i preveo više knjiga s makedonskog na hrvatski jezik i obrnuto. Osobiti biljeg ostavio je u analima glasila „Makedonski glas“ gdje je bio glavni urednik i dopisnik. Ostat će zapamćen i kao utemeljitelj te organizator manifestacija „Dani makedonske kulture“ u Osijeku i „Dani braće Miladinov“ u Osijeku i Đakovu.

Njegova djela su doprinos u razvoju dijaloga i suradnje između hrvatskog i makedonskog naroda, a cijeli njegov život – primjer pojedinačne goruće predanosti za očuvanje makedonskog identiteta u Slavoniji i Hrvatskoj, u cjelini.

Blagoja Jovanovski rođen je u Bogomili, Veleško, Republika Makedonija, 22. veljače 1939. godine. Učiteljsku školu, Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet (povijest jugoslavenskе književnosti i makedonski jezik) završio je u Skopju. U Hrvatsku se doselio 1967. godine u Čepin kod Osijeka, gdje je radio kao ravnatelj Centra za kulturu u Čepinu, a bio je i ravnatelj Radničkog sveučilišta u Osijeku.

Od studentskih dana bavi se pisanjem i novinarstvom. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja. Od 1983.-2005. godine predavač je makedonskog jezika na Pedagoškom (danas Filozofskom) fakultetu u Osijeku. Bio je aktivan član Matice Makedonaca u RH, Matice Hrvatske u Osijeku, Mediteranske akademije „Braća Miladinovci“ u Strugi, predstavnik makedonske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji i dr. Afirmirajući vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, Jovanovski je gradio mostove između dviju domovina i njegovao dijalog između Makedonaca i Hrvata, ali je inicirao suradnju i s ostalim manjinama u RH.

Izražavamo duboku sućut obitelji, a Zajednica Makedonaca u RH i MKD „Braća Miladinovci“ ostaju mu trajno zahvalni za njegovu ulogu i nastojanja u očuvanju identiteta Makedonaca u Hrvatskoj te njegovanju hrvatsko-makedonskih veza i odnosa.

Blagoja, počivaj u miru.

 

Od Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj

i Uredništva glasila „Makedonski glas“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>