Uz cvijet je ljepši svijet!

Uz cvijet je ljepši svijet!

  

  

Makedonija zauzima centralni dio Balkana i s prosječnom nadmorskom visinom od 800 m ima vrlo složenu geografsku, hidrografsku i reljefnu strukturu. Zbog svog položaja i različitih prirodnih i klimatskih uvjeta, ona je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja na malom prostoru ima tako bogati i raznoliki biljni svijet s brojnim raritetnim i endemskim vrstama.

  

Planinske livade, osobito one sakrivene, prava su šarena oaza prekrasnog divljeg samoniklog cvijeća i ljekovitog bilja. Preko zelene halje proljeća sunce razlijeva svoju boju impresionirajući raznobojnošću cvjetnog raskoša. Darežljivost prirode nije nimalo štedjela, kao da su rajski vrtovi, oni mame opojnim mirisom i jedinstvenom ljepotom.

  

Od 3000 vrsta viših biljaka – bilja, cvijeća i drveća koje rastu na ovom području, 135 su raritetne među kojima se ubrajaju Makedonski mrazovac, Alšarska ljubičica, Kajmakčalanski karanfil, Marijanin tulipan, Makedonska muza, Emova majčina dušica, Horvatićev čistac i drugi.

  

Osim što su melem za naša osjetila, mnoge od biljaka su i prirodni eliksir za zdravlje. Najpoznatije ljekovito bilje je: kantarion, majčina dušica, kamilica, menta, srčanik, smreka, dubačac, stolisnik, čičak, matičnjak, neven, kadulja, trputac, sikavica, glog, divlji origano, planinski čaj, kopriva, maslačak i drugo. Njihova ljekovita svojstva dokazana su i služe za pripremu tradicionalnih lijekova i čajeva, ali i kao sirovina za proizvodnju hrane, kozmetičkih proizvoda i parfema.

  

„Uz cvijet je ljepši svijet!” Među biljkama koje ukrašavaju i oplemenjuju ovaj komad cvjetnog raja, ljubitelji prirode u ekološki čistoj sredini mogu se diviti mnogim vrstama divljeg livadskog i poljskog cvijeća kao što su visibabe, šafrani, maćuhice, ružice, narcisi, krasuljci, žabnjakovke, perunike, ljubičice, crveni makovi, jaglaci… Zelenilo prošarano s raznim nijansama bijele, crvene, žute, plave, ljubičaste i sve moguće varijacije ovih boja ispunjava dušu blagorodnošću, a nama ostaje samo da uživamo u njima i da ih čuvamo.

  

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>