Kruševo – vremenski most između sna i jave

Kruševo – vremenski most između sna i jave

  

  

Sa svojim izvanrednim položajem, raskošnom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću i autentičnom kulturom, ponosno prkosi kao vremenski most koji briše granicu između sna i jave. Tamo pejzaž očarava, a nebo i planine miluju čula i ispunjavaju dušu čudesima. To je Kruševo – mjesto gdje se vrijeme zaustavlja, a magična priča počinje…

  

Mali, lijep, tipičan planinski grad, smješten u srcu zapadne Makedonije i skriven duboko u krilu Buševe Planine, na nadmorskoj visini od 1350 m, zbog čega se smatra najvišim gradom na Balkanu. Idilični spoj urbane sredine sa stoljetnim stablima guste bukove, hrastove i borove šume, dodatno krase bistre vode Kruševskog jezera. Privlačan je u svako doba godine, a osobito u zimskim mjesecima pod debelim slojevima bijelog snježnog pokrivača.

  

Specifična starogradska arhitektura s amfiteatralnim položajem koji sliči lepezi otvorenoj ka sjeveroistoku, daje gradu poseban biljeg. Najslikovitija je čaršija u središtu, koji se sastoji od niza malih simpatičnih dućana i kafića. Gradske kuće s uređenim pročeljima, balkonima i dvorištima, uski strmi sokaci od kamena i kaldrme, stepenice i krivudave ulice stvaraju prekrasnu panoramu grada.

  

Kao jedan od najstarijih makedonskih gradova, Kruševo datira još iz 15. stoljeća, a svoj razvitak doživljava u 18. stoljeću, zahvaljujući Mijacima i Vlasima koji su bili poznati i uspješni graditelji, zografi, rezbari, trgovci i obrtnici. Ova kolijevka Ilindenske epopeje i Kruševske republike obiluje muzejima, kulturnim znamenitostima, starim sakralnim objektima, galerijama i spomenicima. Grad opjevan u mnogim narodnim pjesmama, etno grad tradicije sačuvane od zaborava. Grad koji slavi ljubav, rodna gruda našeg neprežaljenog Toše Proeskog i njegovo vječno počivalište.

  

Za avanturiste Kruševo nudi sve vrste rekreacije: planinarenje i planinski biciklizam, sportski lov i ribolov, paraglajding, skijanje i ostali zimski sportovi. Ili jednostavno, dođite odmoriti se uživajući ​​u šetnjama, u čistom zraku, u tišini, u mirisu smole zelenih borova, i svakako, ne zaboravljajte isprobati domaću pitu, slatke puslice i kruševski lokum. Jer ima istine u riječima jednog poznatog putopisca koji je još jako davno rekao da „onaj koji će jednom posjetiti Kruševo, zasigurno će htjeti ponovno boraviti u njemu“.

  

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>