Zbogom Marija Georgieva-Petrić (1962-2017)

Zbogom Marija Georgieva-Petrić (1962-2017)

Prije zatvaranja novog broja „Makedonskog glasa“ primili smo žalosnu vijest o gubitku naše dugogodišnje suradnice Marije Georgieve-Petrić, iz Zagreba. Marija od 2004. godine bila je lektorica i prevoditeljica u uredništvu glasila te je duboko ugrađena u medijski prostor Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Uvijek precizna i odgovorna u svom radu, vesela i nasmiješena, takvu će je pamtiti njezini suradnici kako u „Bekosu“, centru za prevođenje, tako i u Zajednici Makedonaca u Republici Hrvatskoj te Vijeću makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, čiji je aktivni član bila.

Osobiti pečat njezine aktivnosti ostavit će predanost u očuvanju makedonskog jezika u Hrvatskoj, čiji je veliki borac bila, dokazujući to kroz lektorirane i prevedene tekstove od 40. broja „Makedonskog glasa“, pa sve do posljednjeg broja glasila. Marija je aktivno podupirala brojne aktivnosti ZMRH-a, a neki su od njih bili održani izravno pod njezinim vodstvom.

Marija Georgieva-Petrić rođena je u Bitoli 1962. godine. Diplomirala je na Sveučilištu u Skopju – arhitekturu, dizajn i organizaciju. Od 1998. do 2005. godine radila je u Veleposlanstvu RM u Hrvatskoj, a bavila se i humanitarnim aktivnostima u okviru Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Zagrebu. Radila je i kao prevoditelj na hrvatskom, engleskom, makedonskom, srpskom i bosanskom jeziku. Pokazivala je posebno zanimanje za film, umjetnost i književnost.

Nakon duge i teške bolesti, smrt ju je zatekla na mjestu direktorice „Bekosa“, prevoditeljskog centra u Zagrebu. Pored obitelji, ovaj dramatičan gubitak Marije, zasigurno će pogoditi i ZMRH, koja je izgubila vrhunskog stručnjaka, suradnika i čovjeka.

Sprovod će biti 4. prosinca u 15 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Počivaj u miru, draga Marija!

 

Od uredništva „Makedonskog glasa“ i ZMRH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>