Duvalo – prirodni geološki fenomen

Duvalo – prirodni geološki fenomen

  

Na 7 km od Ohrida na putu prema Bitoli, iznad sela Kosel na nadmorskoj visini od 740 m nalazi se prirodni geološki fenomen nazvan Duvalo. Općina Ohrid ovoj je pojavi dala status prirodne rijetkosti. Slične pojave u Makedoniji postoje na nekim brdima u Kumanovsko-kratovskoj regiji, na planini Kožuf na dva mjesta, s kavadarečke i gevgelijske strane i u Kratovsko-zletovskoj regiji kod sela Beli i Plešnica.

  

O postanku Duvala postoje dvije teorije. Iako se aktivna postvulkanska pojava smatra posljednjim „živim vulkanom“ na Balkanu, zapravo se ne može sa sigurnošću tvrditi otkad postoji i da li je nekada bio aktivni vulkan, jer nije bilo izlijevanja magme na površini. Sa znanstvenog gledišta, riječ je o nekoliko rasjednih pukotina ili minijaturnih kratera, najveći s promjerom od 50 cm i dubinom od 30 cm, iz čijih otvora izbijaju plinovi ugljičnog dioksida i sumporovodika, pa stručnjaci kažu da je ova pojava istodobno i mofeta i solfatara.

  

Plinovi i para uzrokuju širenje neuobičajenog, neugodnog mirisa trulih jaja. Jačina mirisa ovisi o koncentraciji isparavanja te o vremenskim uvjetima. U sušnim razdobljima šišti i miris je jači, a u kišnim se čuje podmuklo klokotanje. U svibnju 2014. g., došlo je do povećane aktivnosti s gustim dimom, ali je utvrđeno da nema nikakvih seizmičkih aktivnosti te da se radi o prirodnoj pojavi nakon obilnih kiša i tektonskih pomicanja koji su tada pogodili regiju. Međutim, serija potresa u Ohridu i okolici nedavno je otvorila još nekoliko novih duvala.

  

Mještani govore da je Duvalo dio rasjeda vulkana Vezuv s kojim je povezan ispod Jadranskog Mora i da je na ovoj liniji i Kosovrasti kod Debarskih banja čiji tople i ljekovite vode imaju isti karakterističan miris. Oni su navikli na taj miris od kojeg nema štete, osim za uređaje s bakrenim žicama koje jako brzo zahrđaju. O sumporu kažu da je ljekovit i da pomaže kod različitih vrsta bolesti, ali u većim koncentracijama je i otrovan – svaka životinja koja boravi duže vrijeme kod Duvala umire, a gruda bijelog sumpora uništava sve vrste insekata, osobito žohare i stjenice.

  

Ime sela Kosel prema jednoj legendi proizlazi iz riječi koja na turskom znači sumpor. U Osmanskom razdoblju iz ove se sumporne zemlje prerađivao barut, prije Ilindenskog ustanka trgovci iz Soluna opskrbljivali su ga za proizvodnju eksploziva, pa čak su ga i Rimljani upotrebljavali za izradu neke vrste šibica. Fenomen Duvalo zasigurno ima potencijal postati neka vrsta turističke atrakcije za goste koji posjećuju ovaj kraj.

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>