Ovče Pole

Ovče Pole

  

Makedonija je uglavnom planinska zemlja s izvanrednim prirodnim bogatstvima i ljepotama. No, planinski lanci isprepleteni su s brojnim kotlinama i dolinama, a utjecaj kontinentalne i mediteranske klime daje visoku plodnost oranica s proizvodnjom širokog spektra voća, povrća i žitarica.

  

Druga najveća žitnica je kotlina Ovče Pole ili Ovčepolie. Smještena je u središnjem dijelu Makedonije, na nadmorskoj visini od 200-400 m. Leži na ušću Svetinikolske rijeke, desne pritoke Bregalnice i pokriva površinu od 670 km². Ona je uglavnom ravna, s blagim brdskim dijelovima. Ograđena je s masivom Osogovo na sjeveroistoku, Kumanovsko-preševskom dolinom na sjeveru, Skopskom kotlinom na sjeverozapadu, Veleškom kotlinom na jugozapadu, donjim dijelom sliva Bregalnice na jugu, slivom Zletovske rijeke i Kočanskom kotlinom na istoku. Kroz nju prolazi magistralni put Veles-Štip, a najveće mjesto u regiji je grad Sveti Nikole.

  

Svoje je ime dobila zbog velikog broja stada ovaca koje se ovdje uzgajaju i prezimljavaju. Klima je karakteristična, s dugim sušnim razdobljima, toplim ljetima, umjereno hladnim zimama i brojnim vjetrovitim danima. Osim stočarstva, razvijeno je i ratarstvo. Najviše se uzgaja pšenica, suncokret, ječam, raž, zob, proso, kukuruz, lucerka, djetelina i stočni kukuruz. Radi velikih površina zasađenih sa suncokretom i stočarstva, razvijena je i prehrambena industrija, tako da postoje brojne rafinerije za jestivo ulje, mljekarnice, mesna industrija i sl. Područje obiluje i rudnim bogatstvima, a prema nekim istraživanjima, u središnjem dijelu pronađeni su i izvori nafte i prirodnog plina.

  

Reljef kotline stvara uvjete za život mnogih ptica grabljivica, a neke spadaju u rijetke i ugrožene vrste – suri orao, orao krstaš, bjeloglavi sup, bjelonokta vjetruša, bijela crkavica, orao zmijar, sivi sokol i druge. Ovdje živi i zmija stepska udavka koja doseže duljinu i do 70 cm.

  

Ovčepolie je naseljeno od prapovijesti, još iz doba neolitika, što je potvrđeno s arheološkim istraživanjima. Razni predmeti su pronađeni na lokalitetima Barutnica, Rug Bair i Alin Dol. Najstariji potvrđeni narodi bili su Peonci, a postoje naznake da se ovdje nalazio i najveći peonski grad Bilazora.

  

Kulturna i povijesna baština ovoga kraja još uvijek nije dovoljno proučena, ali poznati su posebna arhitektura kuća, izrada ćilima, muška i ženska nošnja i običaji, a mnoštvo narodnih priča, pjesama, legendi i predanja su užitak za dušu svakog putnika koji svrati.

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>