Na Vodno

Na Vodno

  

  

Na samo pola sata hoda od Skopja, u južnom dijelu Skopske Doline nalazi se planina Vodno. Ovo omiljeno i najposjećenije gradsko izletište proglašeno je za park-šumu 1976. g. Planina je duga 12 km i široka 5,5 km, odnosno pokriva površinu od 4.573 hektara. Najviša točka je vrh Krstovar (1066 m) gdje se nalazi Milenijski križ podignut u čast 2000. obljetnice kršćanstva. Do njega od 2011. g. prometuje uspinjača s kabinama.

  

Pogled s vrha je grandiozan. Na istoku se vide Osogovske Planine, na sjeveru Skopska Crna Gora, na zapadu Šar Planina, a na jugu Karadžica, Jakupica i Dautica. Iznenađujuće strmo, s ugodnom, tipično planinskom klimom, Vodno je magnet za planinare, bicikliste i avanturiste – magično sa svojom božanstvenošću i čistim zrakom, mistično u maglovitim danima, ukrašeno cvijećem i zelenilom u proljeće, u jesen oslikano u duginim bojama, a zimi snježno, s borovima i jelama otežanima od snijega.

  

Ako vas put nanese na Vodno, iskoristite priliku posjetiti Vidikovac, ali i kulturno-umjetničke spomenike i stare pravoslavne manastirske crkve od kojih se posebno izdvaja „Sv. Pantelejmon“ (1164. g.) u mjestu Gorno Nerezi. Na terasi hotela „Sredno Vodno“ snimane su scene iz filma „Memento“ redatelja Dimitrie Osmanli (1967. g.). Na južnoj strani Vodna, na lokalitetu Govrlevo pronađen je „Adam iz Makedonije“, mala keramička skulptura muškog torza u sjedećem položaju iz doba Neolita, koji je jedini arheološki raritet u svijetu i predstavlja spomenik čovječanstva.

  

Prema legendama, Vodno nije dobilo svoje ime zbog obilja vode (premda ima čak 41 izvor, 36 na sjevernoj i 5 na južnoj strani), već radi velikih bujica što su se spuštale do grada i poplavljivale ga. Kuće u podnožju često su znale biti zatrpane ogromnim količinama kamenja i blata od bujica. Stoga kontinuirano pošumljavanje ima značajnu ulogu u očuvanju planine i grada.

  

Izvori, potoci, slapovi (među kojima je i slap „Prskalo“, visok oko 15 m) i podzemne vode na Vodnu znače život za 1010 vrsta zimzelenih i listopadnih biljki i ljekovitog bilja, od kojih je 868 autohtonih, kao i za mnoge ptice i životinje – srne, jeleni, vukovi, divlje svinje, lisice, vjeverice, kune, zečevi… Prošetajte, rekreirajte se, uživajte na padinama skopske ljepotice, kretanje će vam otvoriti nove horizonte i potaknut će vas da zavolite ovoga anđela čuvara grada.

  

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>