Veleško jezero – dom tišine i vode

Veleško jezero – dom tišine i vode

  

Makedonija je poznata po svojoj kulturi, tradiciji, ljepoti. Mnoge prirodne rijetkosti koje su pravi izazov, ali i stvorene atrakcije, nude užitak za turiste. Jedna od tih stvorenih atrakcija je i najmanje umjetno jezero „Mladost“ ili Veleško jezero. Ono se nalazi u središnjem dijelu Makedonije, 8 km sjeverozapadno od grada Velesa. Ova je akumulacija napravljena 1962. godine u dolini rijeke Otovica, koja je lijeva pritoka rijeke Vardar, na visini od 274 m, s duljinom od 1,6 km, širinom do 500 m i dubinom do 25 m. Površina jezera je 52 hektara s kapacitetom od 12 milijuna m3 vode. Visina betonsko-lučne brane je 27 m, a duljina pri kruni je 73 m.

  

  

Jezero je bilo napravljeno za navodnjavanje vinograda i poljoprivrednih površina, ali se danas sve više razvija u atraktivni turističko-rekreativni centar. Zbog blizine autoceste Skopje-Veles, hotela „Romantik“ i restorana „Na Veleškom“ na obali, a na samom jezeru i ukotvljeni hotel-brod „Panini“, jezero dobiva obilježje izletničkog mjesta, osobito u proljeće i ljeto. Najčešće je posjećeno za sportski ribolov (obiluje ribama: som, šaran, bodorka, belvica, karaš, sunčanica, klen, smuđ, amur i druge) za veslanje i jedrenje na dasci, za kampiranje, izlete, piknike i za kupanje u vrućim ljetnim danima. Već nekoliko godina za redom na jezeru se održava i Veleški plivački maraton. Po zimi, pak, kada su temperature jako niske, jezero se zaledi te privlači posjetitelje da uživaju u ​​klizanju i sanjkanju.

  

  

Veleško jezero je dom tišine i vode. Pejzažna priroda oko jezera pruža pitomu i prijatnu atmosferu, idealnu za odmor i rekreaciju. Ovaj komad netaknutog raja krase i oplemenjuju gusta borova šuma i zelenilo, pješačke staze i vidikovci. Možete se osamiti i uživati ​​u prekrasnom pogledu mnogobrojnih vrsta ptica i vodnih patki, u blagom mirisu flore ili u blagodatima sunčevih zraka koji razlijevaju svoju boju po plavoj jezerskoj vodi. Tišinu narušavaju samo vjetar i valovi te kao da vam šapuću da se nalazite u samom srcu Makedonije.

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>