Kokino – tvrđava sunca i mjeseca

Kokino - tvrđava sunca i mjeseca

 

 

Mnogim postojećim ljepotama koje krase Makedoniju s poštovanjem možemo dodati i ovu nevjerojatnu građevinu, drevni megalitski opseravtorij Kokino, nastao pod utjecajem prirodnih sila. Smješten je na neovulkanskom brdu, na nadmorskoj visini od 1030 m, s duljinom od oko 90 m, i širinom od 50 m, ispod planinskog vrha Tatićev kamen, kod sela Kokino, Kumanovsko. Kao kulturno nasljeđe od velikog značaja, što je jedinstveni takav status lokaliteta u Makedoniji, slučajno je otkriven tek 2001. g. Datira od 1800 p.n.e., odnosno od ranog brončanog doba i star je najmanje 3800 godina. Američka svemirska agencija NASA u 2005. g. rangirala ga je na visokom 4. mjestu po strosti u svijetu.

 

Misterije koje skriva Kokino pravi su izazov za arheologe i astronome. Ne kaže se uzalud da tamo i kamenje ima dušu. Lokalitet se sastoji od više šiljastih stijena stvorene stvrdnjavanjem lave istečene iz aktivnog vulkanskog kratera, gdje su se stvorile pukotine. U sedam od njih nalaze se kameni markeri kroz koje su se pratili ciklusi sunca i mjeseca i mjerilo se vrijeme. Markeri su s fascinantnom astronomskom preciznošću određivali glavne pozicije sunca i mjeseca tijekom godine, jesensku i proljetnu ravnodnevicu, te najdulji i najkraći dan u godini. Prapovijesni ljudi pravili su lunarni kalendar s ciklusom od 19 godina, što je vrhunsko civilizacijsko dostignuće. Opservatorij je bio u uporabi više od 1200 godina.

 

Provedena ispitivanja i pronađeni artefakti (keramički tanjuri, amforoidne posude, kamene sjekire) pokazali su da lokalitet ima obilježja i mitske svete planine. Najinteresantniji elementi su prijestolja (tronovi). Postavljeni su tako da imaju pogled ka istočnom horizontu i predstavljaju sveto obredno mjesto. „Nišan“ je bio postavljen od dva okomita kamena bloka s procjepom između njih. Praćenje kretanja nebeskih tijela pomagalo je da se prave kalendari koji su služili za organiziranje poljoprivrednih i stočarskih aktivnosti, kao i za određivanje dana za izvođenje ritualnih plemenskih obreda vezani s kultom plodnosti, svetog braka, između Majke Zemlje i Sunca. Ostavljeni tragovi iz prošlosti svjedoče o vremenu kada je čovjek počeo vladati nad prirodom i o njegovoj domišljatosti u iskorištavanju prirodnih resursa za vlastite potrebe i vjerovanja.

 

Kokino je dragocjeni dio povijesti, mitova, legendi… Jedna legenda kaže da su se u dalekoj prošlosti u ovom kraju uzgajali konji, radi čega je bilo mnogo vještih konjanika. Možda je zato i pristup dotle neatraktivan, ali pogled je veličanstven. Imate osjećaj kao da ste na nebu i ako podignete ruku uhvatit ćete neku zvijezdu, a izlazak sunca je poseban doživljaj. Ali ipak, dobra očuvanost lokaliteta obvezuje nas s velikom odgovornošću da ga zaštitimo, označimo s putokazima i prije svega, da izgradimo novi put kako bi olakšali pristup turistima.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>