Sarma

Sarma

Sarma od kiselog zelja

Sastojci

750 gr mljevenog miješanog mesa (govedina i svinjetina), 150 gr slanine, 150 gr masti, 1 veća glavica kiselog zelja, 50 gr riže, 1 glavica luka, peršin, crvena paprika, papar, sol

Priprema

Nasjeckajte sitno luk, slaninu, peršin i stavite ih u mesu. Dodajte rižu, crvenu papriku, papar, mast, posolite, i umijesite meso sa svim sastojcima. Od zelja izvadite veće listove. U svakom listu stavite od mesa i savijte sarme. U dubljem loncu stavite na dnu nekoliko listova od zelja i redajte sarme jedna do druge. Između sarmi stavite tanke listiće slanine. Zalijte sarme s vodom ili ako zelje nije dovoljno kiselo rasolom. Zatvorite lonac poklopcem ili aluminijskom folijom i stavite kuhati 2 do 3 sata na umjerenoj temperaturi.

Sarma od kiselog zelja 2

Sastojci

1 veća glavica kiselog zelja, 500 gr mljevenog miješanog mesa (junetina ili teletina i svinjetina), 1 veća glavica luka, 1 šalica riže, 1 jaje, papar, sol, ulje; zaprška: 1 žlica brašna, 1 žlica crvene paprike

Priprema

U tavi se na ulju prži sitno narezana glavica luka i kada požuti dodaje se meso, posoli se i popapri i pred kraj dodaje se riža. Kada meso bude gotovo i hladno, dodaje se jaje i fil se dobro promiješa. Ako su listovi zelja tvrdi, kratko se prokuhaju u slanoj vodi. Fil se uvija u listove i prave se sarme koje se redaju jedna do druge u lonac. Dodaje se voda ili rasol i dobro poklopljeno kuha se 2 sata na tihoj vatri. Kada voda ishlapi, sarma se začini sa zaprškom (na vrućem se ulju dodaје brašno, a kad požuti dodaје se crvena paprika i prži se još 2-3 min.).

Napomena: Sarma se može kuhati, odnosno zapeći i u pećnici. U tom slučaju sarme se poredaju u zemljanoj tavi i poklope aluminijskom folijom. Peče se na 160 stupnjeva 2-3 sata, zatim se izvadi folija, začini se sa zaprškom i nastavi se otvorena peći još pola sata.

Sarma od lozovog lista

Sastojci

30-40 listova od vinove loze, 1/2 kg telećeg ili janjećeg mesa, 1 glavica luka, 80 gr riže, 1 jaje, 1 čaša bijelog vina, metvica, sol, papar, Vegeta, ulje; zaprška: 1 žlica ulja, 1 žlica brašna

Priprema

Listovi se popare slanom vodom, zatim se peru hladnom vodom. Meso se melje. U tavi se na ulju prži sitno nasjeckani luk, pa dodaje se prethodno skuhana riža, mljeveno meso, cijelo jaje i začini. Smjesa se lijepo promiješa i uvijaju se sarme. Redaju se u lonac, zalijevaju vodom da ih pokrije i pritišću se poklopcem da se tako kuhaju. Kada prokuhaju, pravi se zaprška. Dodaje se hladna voda, protrese se lonac i dodaje se vino. Kuha se oko 30 min. Sarme se služe kiselim mlijekom ili vrhnjem.

Posna sarma

Sastojci

1 glavica kiselog zelja, 400 gr riže, 4 poriluka, 1 tikvica, 2 mrkve, 2 celera, 1 glavica češnjaka, 1 šalica sjeckanih oraha, 250 ml ulja, lovorov list, ružmarin, crvena paprika, papar

Priprema

Odvojite zelje list po list na male komade. Nasjeckajte sitno poriluk i češnjak i dobro propržite u ulju, a zatim dodajte svo sjeckano povrće i začine, i na kraju crvenu papriku, rižu i orahe. Propržite još 10 min. i maknite s vatre, a zatim dodajte papar. Uvijte male sarmice. Nalijte ih s malo rasola i vode i kuhajte ih na tihoj vatri oko 1 sat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>