Baklava

Baklava

Sastojci

1/2 kg kora za baklavu; 250 gr maslaca, 200 gr oraha; šerbet: 300 gr šećera, 500 gr vode, sok od 1 limuna

Priprema

Namažite protvanj otopljenim maslacem i poredajte preko 4-5 listova kora. Svaku koru poprskajte otopljenim maslacem, a zatim stavite tucane orahe. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, a za odozgor opet ostavite 3-4 kora. Posloženu baklavu izrežite na rombove ili kocke po želji, prelijte otopljenim maslacom i pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu crvenu boju. Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i odmah prelijte hladnim šerbetom koji ste prije toga skuhali od vode, šećera i limuna. Ostavite ju da stoji 4-5 sati da upije šerbet, a zatim poslužite.

Rolat baklava s datuljama

Sastojci

1 kg kora za baklavu, 600 gr datulja, 300 gr oraha, 800 gr šećera, 6 dl vode, 3 čokolade za kuhanje od 100 gr, 1 vanilin šećer, malo margarina

Priprema

Napravite fil od sitno najeckanih datulja, mljevenih oraha i 2 naribane čokolade i dodajte u njemu vanilin šećer, pa umijesite dobro s rukama. Filujte po 2 kore koje se zatim motaju u obliku rolade i redaju na prethodno margarinom namazani protvanj. Zamotana se baklava peče oko pola sata u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Kada se ispeče, izrežite ju na komade i još toplu polijte ju vrućim šerbetom kojeg ste pripremili kuhajući šećer i vodu. Na kraju, preostalu čokoladu otopite s malo margarina i prelijte po baklavi.

Čokoladna baklava

Sastojci

1 kg kora za baklavu, 5 čaša rezanih oraha (1 čaša od 200 ml) 1,5 čaša ribane čokolade za kuhanje, 1/2 čaše krušnih mrvica, 2 žlice smeđeg šećera, 1/2 žličice cimeta, 1/2 muškatnog oraščića, 1 čaša neslanih badema, 2/3 od čaše ulja; šerbet: 1 kg šećera, 1 l vode, 1 žlica soka od limuna (ili naranče), cimet

Priprema

U većoj posudi pomiješajte sve sastojke osim badema. Uzmite protvanj i poredajte 4 kore i stavite od fila, zatim dvije kore pa fil i tako do kraja, s time što ćete završiti s  4 kore, kao što ste i počeli. Narežite baklavu i na svakom komadu stavite badem (ne cijeli, na nekoliko dijelova narežite bademe po duljini). Ugrijte ulje i poprskajte baklavu, a zatim stavite ju peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta, pa smanjite na 150 i pecite još jedan sat. Na kraju, poparite ju šerbetom.

Baklava s pšeničnom krupicom

Sastojci

1 kg gotovih kora, 700 gr oraha (pola mljevenih, pola tucanih), 500 gr maslaca, 2 žlice pšenične krupice, 2 žlice hladne vode; šerbet: 1300 gr šećera, 700 ml vode

Priprema

U plehu se redaju tri kore pa se poprskaju maslacem koji je prethodno otopljen na tihoj vatri. Posipaju se s orasima miješanim s pšeničnom krupicom. Redaju se kore jedna po jednu, pa se svaka poprska prvo s maslacem, a zatim s orasima. Završava se s tri kore koje se opet prskaju s maslacem. Kada se nareže (baklava se uvijek reže nepečena), poprska se s preostalim maslacem u kojem su dodane dvije žlice hladne vode. Nakon pečenja popari se sa šerbetom i to topla baklava s toplim šerbetom.

Carska rolat baklava

Sastojci

1 kg gotovih kora; fil: 150 gr mljevenih oraha, 150 gr rezanih oraha, 100 gr suhog grožđa, 100 gr kokosa, 100 gr ribane čokolade za kuhanje, 1,5 šalica šećera, 1 šalica vruće vode; šerbet: 1 kg šećera, 1 l vode, 1 vanilin šećer, sok od 1 limuna

Priprema

Svi se sastojci od fila popare s jednom šalicom vruće vode i lijepo se promiješaju. Za svaku roladu redaju se po 4 kore, poprskaju se uljem i vodom, pa se filuju i zarolaju. Nakon pečenja, topla se baklava popari toplim šerbetom.

Baklava s lješnjacima

Sastojci

1 kg gotovih kora, 500 gr lješnjaka (pola mljevenih, pola tucanih), 1 margarin, 250 gr ulja; šerbet: 1,5 kg šećera, 1 l vode, 1 vanilin šećer, sok od pola limuna

Priprema

Redaju se kore u plehu i svaka se prska s malo ulja i malo potpečenih lješnjaka. Kada je gotova reže se, pa se popari s otopljenim margarinom, pa peče se na 200 stupnjeva oko 25 min. Nakon pečenja, topla se baklava popari hladnim šerbetom. Ovako pripremljena baklava služi se idući dan kada se šerbet upije u kore.

Baklava s višnjama

Sastojci

1/2 kg kora za baklavu, 300 gr šećera, 3 jaja, 300 gr ulja, 200 gr kiselog mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin  šećer, 1 kg višanja, 3 žlice pšenične krupice; šerbet: 500 gr šećera, 1,5 čaša vode, kora od 1 limuna i sok od pola limuna

Priprema

Jaja i šećer mute se mikserom, dodaje se ulje, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i vanilin  šećer. Kore se dijele na dva dijela. Na svakoj drugoj kori stavljaju se 3-4 žlice fila. Na zadnjoj kori od prvog dijela ne stavlja se fil, nego se redaju višnje i posipaju pšeničnom krupicom. Zatim se redi druga polovina od kora i opet na svakoj drugoj posipa se po 3-4 žlice fila. Na zadnjoj kori baklava se reže i zalijeva ostatkom smjese od fila. Peče se na 170 stupnjeva oko 1 sat. Šerbet prokuhava 5 min. Zalijeva se na mlakoj baklavi mlak šerbet i stavlja se u hladnjak.

Baklava s kokosom

Sastojci

1/2 kg kora za baklavu, 4-5 jaja, 200 gr šećera, 500 ml jogurta ili kiselog mlijeka, 200 gr kokosa, 1 prašak za pecivo; šerbet: 1 kg šećer, 1 l vode

Priprema

Mute se samo bjelanjci od jaja sa šećerom dok ne budu pjenasti, dodaje se jogurt ili kiselo mlijeko, kokos i prašak za pecivo. Miješa se sve zajedno i filaju se kore. Topla se baklava zalijeva ohlađenim šerbetom.

Baklava 1001 noć

Sastojci

1 kg kora za baklavu, 300 gr datulja, 150 gr čokolade za kuhanje, 150 gr kokosa, 600 gr oraha, 100 gr pšenične krupice, muškatni oraščić, cimet, malo margarina; šerbet: 1 kg šećera, 1 l vode, sok od 1 limuna

Priprema

Miješaju se sastojci za fil i njime se filuju po 3 kore, pa se motaju u obliku rolade. Redaju se u namazanom plehu s margarinom i baklava se peče u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 1 sat. Hladna baklava popari se vrućim šerbetom.

Baklava s kiselim mlijekom

Sastojci

1/2 kg kora za baklavu, 4 јаја, 250 gr kiselog mlijeka ili jogurta, 250 gr ulja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo oraha; šerbet: 250 gr šećera, 1/2 l vode

Priprema

Sastojci za fil dobro se mute. Kore se redaju i na svakoj se kori stavlja od fila, samo na posljednjoj ne. Prije pečenja reže se na komade. Kada se ispeče ostavi se da se ohladi i popari se vrućim šerbetom. Služi se hladna.

Baklava sa suhim smokvama

Sastojci

1 kg kora za baklavu, 500 gr sjeckanih oraha, 200 gr čokolade za kuhanje, 200 gr suhih smokava, 250 gr magrarina; šerbet: 1.200 gr šećera, 1 l vode

Priprema

Pomiješajte orahe, sitno narezane smokve i krupno naribanu čokoladu. Stavite po dvije kore jednu na drugu, svaku poprskajte s malo ulja. Na drugoj kori stavite od pripremljenog fila, savijte u roladu i svaki rolat narežite na komade. Baklavu zalijte otopljenim margarinom i pecite dok ne dobije crvenkastu boju. Topla se baklava zalijeva toplim šerbetom.

Baklava sa suhim grožđem

Sastojci

1/2 kg kora za baklavu, 200 gr mljevenih oraha, 300 gr suhog grožđa, 250 gr margarina; šerbet: 1/2 kg šećera, 1/2 l vode, 1 vanilin šećer, sok od 1 limuna

Priprema

Miješaju se orasi, grožđe i otopljeni margarin. Filuju se kore i to svaka druga. Baklava se reže na kocke i peče u podmazanom plehu dok ne pocrveni. S toplim šerbetom popari se hladna baklava.

Baklava s pistacijama

Sastojci

300 gr kora za baklavu, 200 gr maslaca, 350 gr mljevenih pistacija; šerbet:  200 gr šećera, 7 ml vode, sok od limuna ili naranče

Priprema

U podmazanom plehu stavljaju se dvije kore i prskaju s otopljenim maslacem. Posipaju se s pistacijama, pokrivaju s dvije kore i ponovo se prskaju s otopljenim maslacem. Postupak se ponavlja dok se sve kore ne iskoriste. Zadnja se kora prska s otopljenim maslacem i baklava se reže na kocke. Peče se na 170 stupnjeva oko 35 min, zatim se temperatura poveća na 210 stupnjeva i peče se još 10 min. Pečena baklava popari se vrućim šerbetom.

Baklava s makom

Sastojci

500 gr kora za baklavu, 3 jaja, 2 čaše šećera (čaša od 200 ml), 1 čaša kiselog mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 čaša ulja, 2 vanilin šećera, 250 gr nemljevenog maka; šerbet: 3 čaše šećera, 2,5 čaše vode

Priprema

Jaja se mute sa šećerom i dodaju se ostali sastojci. Pleh velik koliko i kore namažite s uljem, stavite dvije kore poprskane uljem, a zatim svaku iduću koru pospite s 3-4 žlice fila. Zadnje dvije kore ponovo poprskajte uljem. Narežite baklavu na kocke i pecite ju na 200 stupnjeva oko 40 min. Šerbet treba ključati 7 min. Kada se baklava ohladi, prelijte ju s toplim šerbetom i sačekajte da ga upije prije nego poslužite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>