Turlitava

Turlitava

Sastojci

1 kg miješanog mesa po želji: svinjetine, junetine, teletine, 250 gr mrkve, 250 gr paprika, 50 gr crvenog luka, 1 kg krumpira, 300 gr modrih patlidžana, 300 gr tikvica, 50 gr bamji, 100 gr rajčica, sol, crni papar, peršin, ulje

Priprema

Crveni luk propržiti na ulju, pa kada porumeni, dodati meso narezano na kocke ili mljeveno i nastaviti s prženjem. Dodati sol i crni papar po ukusu. Kada meso omekša, dodati sitno narezanu mrkvu, paprike, modre patlidžane, krumpir i tikvice da se proprže s mesom, a na kraju dodati i sitno narezane rajčice, bamje, i peršin po želji. Sve to staviti u zemljanu tavu i podliti vodom tek toliko da prekrije jelo, pa peći u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.

Turlitava 2

Sastojci

1 kg miješanog mesa: svinjetine, teletine, janjetine; povrće: krumpir, rajčice, paprike, modri patlidžani, mahune, bamje, luk; začini: peršin, sol, papar, crvena paprika, ulje

Priprema

Režemo meso i sviježe povrće i zatim ih stavljamo u zemljanoj tavi. Dodajemo začine, miješamo i zatim posipamo uljem i vodom. Ne stavljamo previše vode nego dovoljno da turlitava smekša nakon kuhanja. Stavljamo tavu u pećnicu i sat i pol pečemo na temperaturi od 200 stupnjeva. U međuvremenu promiješamo dva do tri puta. Jelo je gotovo kada dobije zlatno-crvenu koru.

Turlitava 3

Sastojci

200 gr svinjske krtine, 200 gr teleće krtine, 100 gr mljevenog mesa, 400 gr krumpira, 50 gr riže, 2 rajčice, 3 paprike, 3 glavice luka, 3 mrkve, 4 bamje, 1 modri patlidžan, 1 reženj češnjaka, 20 gr peršina, 1 jaje, 1 žlica crvene paprike, Vegeta, ulje, 150 gr vode, papar, sol

Priprema

Svinjsku i teleću krtinu režemo na komade i stavljamo u lonac. Peremo meso i stavljamo ga na vatru da prokuha, kuhamo na tihoj vatri dok se ne skuha. Mljeveno meso također pripremamo, drobimo mu 1 glavicu luka, stavljamo mu sol, papar, Vegetu i jaje. Sve to lijepo zamijesimo i ostavljamo da malo stoji. Zatim od mljevenog mesa pravimo male ćufte i pržimo ih. Kada budu isprženi mičemo ih s vatre. Luk ljuštimo, peremo i drobimo u tavi s uljem. Tavu stavimo na vatru i luk pržimo dok ne porumeni, zatim dodajemo drobljene rajčice, paprike, mrkvu, modri patlidžan, bamje, peršin, češnjak, crvenu papriku, začinimo, i sve to dobro propržimo i maknemo s vatre. Uzmemo dublji protvanj ili zemlajnu tavu, zatim prospemo pripremljenu smjesu u tavu i dodamo meso. Dodamo vodu i tako pripremljeno stavljamo u ugrijanoj pečnici da se peče na 220 stupnjeva oko 40 min.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>