Sutlijaš

5

Sutlijaš je jako ukusni desert koji se lako priprema, a vole ga svi, osobito djeca. On je sam po sebi skoro kompletni obrok, pa može se jesti i kao doručak.

Osnovni recept za sutlijaš

Sastojci

1 l mlijeka, 1 šalica vode, 200 gr riže, 10 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 1 žlica ribane limunove kore, mljeveni cimet

Priprema

Staviti rižu u vodi u velikom loncu da se na tiho kuha s uzastopnim miješanjem drvenom žlicom. Kada voda ishlapi dodati mlijeko u nekoliko navrata te nastaviti s kuhanjem i miješanjem. Potkraj, kada riža upije mlijeko i prije nego se zgusne, dodaje se šećer, vanilin šećer i kora ribanog limuna. Sutlijaš ne treba biti jako gust, jer on i kasnije gubi tekućinu i suši se. Gotovi sutlijaš stavlja se u odgovarajućim posudama i posipa se mljevenim cimetom.

Sutlijaš s narančama i višnjama

Sastojci

150 gr riže, 10 naranči, 300 gr višanja, 200 gr suhog groždža, 1/2 žlice gustina, šećer, mljeveni cimet

Priprema

Cijedi se sok od naranči i riba se malo kore od naranče te se u toj tekućini kuhaju riža i šećer. Kada je gotovo, ohladi se malo i stavi se suho groždže. Po želji se mogu dodati orasi ili bademi. Sutlijaš se stavlja u malim posudama da se stisne. Višnje se kuhaju s malo šećera i gustina i s njima se dekorira sutlijaš. Na vrhu se praši mljevenim cimetom.

Sutlijaš s jagodama

Sastojci

za sutlijaš je potrebno 3 čaše mlijeka, 3 čaše vode, 1 čaša riže, vanilin šećer, 8 žlica šećera; za fil je potrebno 300 gr sviježih jagoda i 200 gr šećera

Priprema

U većem loncu staviti vodu i kada uzavre dodati rižu. Kuhati s uzastopnim miješanjem dok voda ne ishlapi. Zatim postupno dodavati mlijeko s konstantnim miješanjem dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dodati šećer i vanilin šećer. Posebno staviti jagode zajedno sa šećerom u posudi za kuhanje i smjesu gmečiti rukom dok se ne izjednači. Zatim posudu staviti na vatru da uzavre i povremenim miješanjem kuhati na tihoj vatri oko pola sata. Fil treba biti vodenastiji. Preliti topli fil na hladnom sutlijašu.

Sutlijaš sa suhim groždžem

Sastojci

200 ml mlijeka, 100 ml vode, 200 gr riže, 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 100 gr suhog groždža, mljeveni cimet

Priprema

Staviti vodu u posudi na tihoj vatri, a zatim dodati opranu rižu i vanilin šećer i promiješati. Zatim dodati šećer, pa mlijeko. Kada se riža skuha, dodati i suho groždže. Dobro promiješati i maknuti s vatre. Gotovi sutlijaš staviti u tanjur za sreviranje i ukrasiti mljevenim cimetom.

Sutlijaš s čokoladom

Sastojci

1 l mlijeka, 200 gr riže, 100 gr čokolade za kuhanje, 4 vanilin šećera

Priprema

Mlijeko grijati na srednjoj temperaturi i prije nego uzavre, maknuti ga s vatre i dodati mu vanilin šećer i rižu. Ponovo kuhati na tiho oko 20 min. dok se ne zgusne. Posebno na tihoj vatri otopiti čokoladu za kuhanje. Sutlijaš servirati u tanjuru i preliti čokoladom, a zatim staviti na hladnom da se stisne. Ukrasiti po želji.

Sutlijaš s jabukama

Sastojci

200 gr integralne riže, 2 jabuke, smeđi šećer, muškatni oraščić u prahu, mljeveni cimet

Priprema

Ovo je posna varijanta sutlijaša. Kuhati rižu u vodi dok ne omekša, zatim ocijediti, pa dodati šećer i ribane jabuke. Sve to lijepo promiješati. Na kraju dodati malo mljevenog cimeta i posuti s muškatnim oraščićem u prahu.

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>