Antička Makedonija

Antička Makedonija

Makedonija je u antičko doba bila kraljevstvo koje je obuhvaćalo teritorij današnje Republike Makedonije i Belomorske ili Egejske Makedonije, u sjevernom dijelu današnje Grčke, na zapadu je graničilo s Ilirijom, na jugozapadu granice kraljevstva dodirivale su kraljevstvo Epir, na sjeveru se u početku kraljevstvo graničilo s Tribalima, a kasnije s Dardanijom, dok je na istoku kraljevstvo graničilo s Trakijom. Kasnije je Kraljevina Makedonija postala najmoćnija država na svijetu kada je Aleksandar Makedonski osvoijo skoro cijeli poznati svijet u to vrijeme i time je začeo makedonsko razdoblje svjetske povijesti.

U antičkoj Makedoniji gradovi su živjeli i nestajali žestoko i nasilno. Osim što su bili napadani i rušeni od sjevernih barbarskih Gotskih plemena, od Ilira, kao i od ruke Rimske imperije, bili su jako uništavani i od prirodnih katastrofa kao što su potresi. Kasnije je ovaj prostor postao važna provincija Rimskog carstva, kao i jedan od centara za širenje Kršćanstva.

Tragovi antičke Makedonije i danas su vidljivi na arheološkim lokalitetima Stobi u Velesu, Skupi u Skopju, Stibera u Prilepu, Herakleja u Bitoli, Antički teatar u Ohridu…

Sunce s kraljevskom dijademom u sunčevoj lopti – simbol antičko-makedonskog kraljevstva

Karta antičke Makedonije

Karta makedonskog carstva u vrijeme Aleksandra Makedonskog

2 comments on “Antička Makedonija

 1. Tatjana Butković on said:

  Cijenjeni,
  da li će vaše Društvo imati kakvo predavanje u vezi sa najnovijim pretpostavkama o grobu Aleksandra Makedonskog (geoglif) kod grada Sveti Nikole? To me vrlo zanima pa bih rado prisustvovala predavanju. (Na You Tube govore o tome Domagoj Nikolić i prof.Aristotel Tentov).
  Hvala na odgovoru.
  Uz pozdrav,
  Tatjana Butković
  Rijeka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>