O makedonskoj kulturi

O makedonskoj kulturi

 

Kultura Makedonaca je impresionističko-tradicionalistička. Ona je silno povezana s rodnom zemljom i područjem u kojem žive. Bogato kulturno nasljeđe Makedonaca dolazi do izražaja u narodnom folklornom, no i suvremenom stvaralaštvu, raskošnim narodnim nošnjama, nezaboravnoj glazbi, kulinarskim delicijama, ukrasima i ornamentima u gradskim i seoskim kućama, samim arhitektonskim stilom, manastirima i crkvama, ikonostasima, ikonama, drvorezima, književnim djelima itd.

 

Makedonija se smatra kolijevkom slavenske pismenosti i kulture, a grad Ohrid i Jeruzalem slavenskog pravoslavlja. Naime, u Makedoniji je bila stvorena prva slavenska abeceda, i napravila se prva kodifikacija staroslavenskog jezika. Solunski makedonski dijalekt uzet je kao temelj crkveno-slavenskog jezika na kojem se do dana današnjeg služi misa.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>