O makedonskoj gastronomiji

3

Sunce, toplina, tihi povjetarac… Ugodna klima Makedonije, zahvaljujući utjecaju tople mediteranske struje koja stiže dolinama rijeka, plodno zemljište i veliki broj sunčanih dana, omogućuju plodonosnu žetvu. Makedonija je jednostavno rečeno, riznica aroma i okusa za gurmane i zaljubljenike domaće, dobre hrane. Ona nudi različite proizvode ukusne i pune arome, uključujući i agrume, grožđe, kestene, lješnjake, riže, duhan, planinske ljekovite čajeve, začine…

 

Posebna pažnja pridaje se uzgoju ukusnog i zdravog svježeg voća i povrća. Najomiljenije povrće u Makedoniji su rajčice i paprike. Zato svaki ručak započinje sa salatom koja se popularno u narodu naziva “meze” i aperitivnom, koji je najčešće domaća rakija. I začini su jako važni u makedonskoj kuhinji – lijep ukras u svakom domaćinstvu je vijenac sušene crvene ljute paprike koja se koristi za pripremu jela tijekom zime. Omiljene i neizbježne delicije su: Ajvar, Pindžur, Lutenica, Makalo, Tarator, Šopska salata, Turšija…

 

Izvrsna kvaliteta makedonskog graha i specifični način njegove pripreme doprinosi izvrsnom okusu tradicionalnog makedonskog jela “Gravče na tavče”. Nezaboravni užitak su raznovrsni ukusni tradicionalni specijaliteti Makedonije koje si svakako treba priuštiti: “Turli-tava”, “Ohridska pastrva”, “Čomlek”, “Punjene paprike”, “Pastrmajlija”, “Musaka,” “Kapama”, “Šketo”, “Sarma od lozovog lista”, “Seljačko meso”, “Tava s rižom”… Posebno su ukusne i makedonske čorbe koje možete kušati u bezbroj kombinacija.

 

Makedonija je bogata i telećim, janjećim i pilećim mesom, a ima i bogatu ponudu divljači. Osobito je poznata i  po proizvodnji sireva, mladi bijeli slani sir i žuto-zlatni sir – kačkavalj, kao i po mlijeku, kajmaku i jogurtu. Svako makedonsko selo ima jedinstvenu i posebno ukusnu vrstu domaćeg sira. Tu se moraju spomenuti i izvrsne raznorazne makedonske pite i zeljanice, punjene sirevima, urdom, špinatom, porilukom, tikvom… I sve to na kraju zasladite s dobrom orijentalnom ravanijom, kadaifom, tulumbama ili baklavom…

 

Zahvaljujući obilju sunca, makedonske rakije i vina su među najboljima na svijetu. Nadaleko je poznata domaća prepečena rakija ili aromatična “Strumička Mastika”, a najveći i najpoznatiji proizvođač vina je Tikveš, s vinogradima u Kavadarcima i Negotinu. Ona je odraz stoljetne kulture, koja slavi cjelokupan doživljaj vina i jamči nezaboravne okuse i intenzivnu voćnu aromu ovog božanskog pića. A ovdje su još i Kamnik, Bovin i Popova Kula. Najpoznatije makedonske sorte vina su Vranac, Smederevka i Žilavka.

 

Dobar tek!

2 comments on “O makedonskoj gastronomiji

  1. višnja došek on said:

    Dragi moji Makedonci,
    često sam boravila u Makedoniji, dobro ju poznajem svaki kutak. Uvijek sam se radovala odlasku U Makedoniju Vašim specijalitetima -“Gravče na tavče”, beli sir, skara, mastika, dobra vina iz Kavadarc, pastrmka – letnica iz Ohrida, resenske jabuke, muzika, ples itd itd.Došlo je vrijeme da više ne posjećujem Ohrid, muziku slušam, ali Gravče na tavče ne mogu spremiti jer pravog makedonskog belog graha tetovca u Hrvatskoj nema za kupiti.Pa zar nema koja firma u Makedoniji koja bi prodavala taj čudesan grah.Evi poklanjam ideju a Vi ju realizirajte. Ja ću prva kupiti i pripremit gravče.
    Lijepo pozdrab

Odgovorite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>