Čomlek

Čomlek

Sastojci

80 dkg telećih prsa, 50 dkg sitnog luka, 6 režnjeva češnjaka, crveni papar, masnoća, ocat, sol

Priprema

Jelo pripremati u zemljanoj posudi s prijanjajućim poklopcem (grne). Narežite meso na kocke. Oljuštite luk i sitno ga nasjeckajte. Očistite češnjak pritom ostavljajući zadnju ljusku. Sve zajedno posolite, popaprite, dodajte masnoću, promiješajte i stavite u zemljanu posudu. Dodajte vodu koliko treba da jelo bude pokriveno. Dobro poklopite posudu i polako i dugo kuhajte jelo na niskoj temperaturi. Ovo je jelo poznati specijalitet makedonske kuhinje i izvanrednog je okusa.

Ohridski čomlek

Sastojci

70 dkg junećeg mesa, 50 dkg sitnog luka, glavica češnjaka, tučena crvena paprika, 1 dl crnog vina, 10 dkg maslaca, peršin, lovorov list, sol, papar

Priprema

Izrežite meso na manje kocke. Očistite luk i češnjak, a peršin sitno nasjeckajte. U dublju zemljanu posudu stavite sve sastojke, začinite i sve dobro promiješajte. Na kraju zalijte vinom i odozgo poslažite listiće maslaca. Poklopite posudu i lagano kuhajte jelo na tihoj vatri par sati. Od malo brašna i vode napravite tijesto koje ćete zalijepiti na rub posude i poklopca da bolje dihta.

Ohridski čomlek 2

Sastojci

60 dкg goveđe plećke, 50 dкg luka, 4 glavice češnjaka, žlica mljevene paprike, 10 dl vode, 1 dl octa, sol, papar

Priprema

U zemljano grne stavite narezano meso, naribani luk, češnjak, mljevenu papriku, ocat, sol i papar i sve zalijte vodom. Jelo lagano kuhajte 2–3 sata. Kad je meso kuhano, istisnite u jelo sok iz kuhanog češnjaka, te ga po želji još zakiselite octom ili vinom. Ovo je jelo čorbasto, pa se zbog toga poslužujeu dubokim jušnim tanjurima.

Ohridski čomlek 3

Sastojci

800 g telećeg mesa, 700 g sitnog luka, 5 češnja češnjaka, žlica mljevene crvene paprike, nekoliko zrna papra, 2 žlice ulja, 2 žlice octa, sol

Priprema

Očistite luk i češnjak, a meso narežite na veće komade. U zemljanu posudu poredajte meso, preko njega luk i češnjak, te tako nastavite sve dok ne potrošite sve sastojke. Dodajte sol, papar, crvenu papriku, ulje, ocat i dolijte toliko vode da pokrije jelo. Dobro poklopite posudu i kuhajte na umjerenoj vatri dok meso sasvim ne omekša i ne ispari skoro cijela tekućina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>