ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

ZAJEDNICA MAKEDONACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

ASSOCIATION OF MACEDONIANS IN REPUBLIC OF CROATIA

.

Заедницата на Македонците во Република Хрватска (ЗМРХ) формирана е на 22.12.1991 година и веќе 26 години делува како етничка и национална заедница, односно како аполитичко и непрофитно здружение. Нејзината основна дејност се состои во чување на националниот идентитет и ентитет, негување на јазикот, фолклорот, пишаниот збор, културните и природните богатства на Република Македонија, историските факти и вистината, како и одржување на тесни контакти со матичната држава и соработка со нејзините институции.

ЗМРХ успешно соработува со Амбасадата на Р. Македонија во Р. Хрватска, Македонската Православна Црква во Р. Хрватска, советите и претставниците на македонското национално малцинство, како и со сите останати меродавни институции во Р. Хрватска и Р. Македонија.

Основна цел на членовите на ЗМРХ е да бидат лојални и достојни граѓани на Република Хрватска како чесни и достојни амбасадори на Република Македонија.

Во составот на ЗМРХ делуваат 6 (шест) Македонски Културни Друштва:

МКД „ОХРИДСКИ БИСЕР“ – Загреб,

МКД „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ – Осиек,

МКД „ИЛИНДЕН“ – Риека,

МКД „МАКЕДОНИЈА“ – Сплит,

МКД „БИЛЈАНА“ – Задар,

МКД „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ – Пула.

Програмската ориентација на ЗМРХ и нејзините друштва е многу амбициозна и разноврсна, а се состои од: музичко-сценски, ликовно-изложбени, книжевно-лингвистички, информативно-образовни, просветно-педагошки и историско-издавачки активности.

На ниво на ЗМРХ се одбележуваат поголемите значајни јубилеи и празници. Секоја година традиционално се прославува „ИЛИНДЕН“, потоа „ДЕН НА ЗМРХ“, „РАЦИНОВ ДЕН – БЕЛИ МУГРИ“, „ДЕНОВИ НА БРАЌАТА МИЛАДИНОВЦИ“, „ДЕНОВИ НА СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“, „ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА“, „ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКИОТ ФИЛМ“, се организираат разни ИЗЛОЖБИ, ПРОМОЦИИ, ТРИБИНИ и уште многу други настани.

Посебен успех на ЗМРХ е одржувањето на Летното училиште на македонскиот јазик во Рогач на Шолта, кое се одржува 11 години по ред за ученици на припадниците на македонското национално малцинство на Р. Хрватска. Отворени се и работат дополнителни изборни настави на македонски јазик и култура за ученици во основно училиште во Загреб, Пула, Осиек, Риека и во Сплит, а од 2015 година по прв пат отворени се и работат дополнителни изборни настави на македонски јазик и култура за ученици во средно училиште во Загреб и Риека. Исто така, веќе неколку години по ред се одржува и Работилница за негување на македонски јазик за возрасни во Загреб и Риека. Во Задар на „Радио 057“ се емитува и емисија на македонски јазик „Македонски час“ .

За својата работа, ЗМРХ има добиено неколку признанија меѓу кои е и признанието „Повелба на Република Македонија“ од претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, за особени заслуги и достигнувања во својата дејност како организација за зачувување и афирмирање на македонските историски, културни и духовни традиции и вредности во светот, како и за придонесот за унапредување на пријателските односи и соработката на Република Македоноија со Република Хрватска и признание за соработка и придонес во промовирањето и развивањето на културното творештво на националните малцинства на манифестациите на културно творештво на националните малцинства во РХ од Советот за националните малцинства на РХ.

Во самите Македонски Културни Друштва формирани се различни секции како што се: фолклорни, пејачки, инструментални, рецитаторски, спортски, детски, етно-работилници, кулинарски итн. Македонските Културни Друштва одржуваат и свои самостојни културни манифестации, а настапуваат и на културни манифестации насекаде во Р. Хрватска.

Програмските активности на ЗМРХ се финансираат со средства од Државниот буџет на Република Хрватска преку Советот за националните малцинства на Република Хрватска, со средства од Министерствата на Република Хрватска и Република Македонија, како и со средства на ниво на градовите и жупаниите во РХ, а и со помош на индивидуални донации.

Реализацијата на програмите се следи преку Хрватската радиотелевизија и тоа преку мултинационалната програма за националните малцинства „ПРИЗМА“, преку радио-емисиите за националните малцинства, преку дневниот печат и останатите медиуми.

7 comments on “ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

 1. Golem pozdrav, ke mi bide milo da kontaktirame i sorabotuvame.

 2. natasa on said:

  Pred se golem pozdrav do site makedonci vo RH.Ziveam vo Sisak, veke sum godina i pol tuka.Soprugot mi ima mala penzija, imame i kerka od 17 god.Bi zamolila za pomos, za nekoja rabota, bilo kakva.unapred fala

  • epetrovska on said:

   Počituvana Nataša,
   Nie sme neprofitno združenie za promoviranje na makedonskata kultura i tradicija vo Hrvatska i site naši členovi volontiraat vo društvata.
   Srdečen pozdrav!

   • natasa on said:

    Super e toa, znam, ama bi sakala da mi kazete dali postoi nekakvo zdruzenie vo Sisak.Pozdrav

    • epetrovska on said:

     Za žal, ne postoi makedonsko združenie vo Sisak… Imame samo pretstavnik na makedonskoto nacionalno malcinstvo za Sisačko-moslavačkata županija, a toa e g-din Živko Davidovski.

 3. Miroslav Pleše on said:

  Poštvani,
  Prošle godine sa bio u Strugi, Ohridu i Vevčanima, prateći djecu na folklornim nastupima. Tamo sam na radiju čuo obradu narodnih m akedonskih pjesama u izvedbi simfonijskog orkestra. Te obrade su mi bile fantastične, te bi molio kako se zove i gdje se može nabaviti CD.

  Puno Hvala,

  Miroslav Pleše

Leave a Reply to natasa Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>