ZAJEDNICA MAKEDONACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

ZAJEDNICA MAKEDONACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

ASSOCIATION OF MACEDONIANS IN REPUBLIC OF CROATIA

.

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj (ZMRH) formirana je 22.12.1991. godine i već 26 godina djeluje kao etnička i nacionalna zajednica, odnosno kao apolitička i neprofitna udruga. Njezina temeljna djelatnost sastoji se u očuvanju nacionalnog identiteta i entiteta, njegovanju jezika, folklora, pisane riječi, kulturnih i prirodnih bogatstava Republike Makedonije, povijesnih činjenica i istina, kao i održavanju tijesnih kontakata s matičnom državom i suradnjom s njezinim institucijama.

ZMRH uspješno surađuje s Veleposlanstvom R. Makedonije u R. Hrvatskoj, Makedonskom Pravoslavnom Crkvom u R. Hrvatskoj, vijećima i predstavnicima makedonske nacionalne manjine, te sa svim mjerodavnim institucijama u R. Hrvatskoj i R. Makedoniji.

Osnovni cilj članova ZMRH je da budu lojalni i dostojni građani Republike Hrvatske kao časni i dostojni ambasadori Republike Makedonije.

U sastavu ZMRH djeluje 6 (šest) Makedonskih Kulturnih Društava:

MKD „OHRIDSKI BISER“ – Zagreb,

MKD „BRAĆA MILADINOVCI“ – Osijek,

MKD „ILINDEN“ – Rijeka,

MKD „MAKEDONIJA“ – Split,

MKD „BILJANA“ – Zadar,

MKD „SV. KIRIL I METODIJ“ – Pula.

Programska orijentacija ZMRH i njenih društava veoma je ambiciozna i raznolika, a sastoji se od: glazbeno-scenskih, likovno-izložbenih, književno-lingvističkih, informativno-obrazovnih, prosvjetno-pedagoških i povijesno-nakladničkih aktivnosti.

Na nivou ZMRH obilježavaju se veći i značajniji jubileji i blagdani. Svake se godine tradicionalno proslavlja “ILINDEN”, zatim DAN ZMRH, “RACINOV DAN – BIJELA SVITANJA”, “DANI BRAĆE MILADINOV”, DANI SV. KIRILA I METODA, “DANI MAKEDONSKE KULTURE”, “DANI MAKEDONSKOG FILMA”, organiziraju se razne IZLOŽBE, PROMOCIJE, TRIBINE i još puno drugih događaja.

Osobiti uspjeh ZMRH je održavanje Ljetne škole makedonskog jezika u Rogaču na Šolti, koja se održava 11 godina za redom za učenike pripadnike makedonske nacionalne manjine R. Hrvatske. Otvorene su i rade dopunske izborne nastave makedonskog jezika i kulture za učenike u osnovnoj školi u Zagrebu, Puli, Osijeku, Rijeci i u Splitu, a od 2015. godine prvi put otvorene su i rade dopunske izborne nastave makedonskog jezika i kulture za učenike u srednjoj školi u Zagrebu i Rijeci. Također, već nekoliko godina za redom održava se i Radionica za njegovanje makedonskog jezika za odrasle u Zagrebu i Rijeci. U Zadru na „Radiju 057“ emitira se emisija na makedonskom jeziku „Makedonska ura“.

Za svoj rad, ZMRH je dobila nekoliko priznanja među kojih i priznanje „Povelja Republike Makedonije“ od predsjednika Republike Makedonije dr. Đorge Ivanova, za osobite zasluge i dostignuća u svojoj djelatnosti kao organizacija za očuvanje i promicanje makedonskih povijesnih, kulturnih i duhovnih tradicija i vrijednosti u svijetu, kao i za doprinos unapređenja prijateljskih odnosa i suradnje između Republike Makedonije i Republike Hrvatske, te priznanje za suradnju i doprinos u promicanju i razvitku kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina na manifestacijama kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u RH od Savjeta za nacionalne manjine RH.

Unutar Makedonskih Kulturnih Društava formirane su različite sekcije kao što su: folklorne, pjevačke, instrumentalne, recitatorske, športske, dječje, etno-radionice, kulinarske itd. Makedonska Kulturna Društva održavaju i svoje samostalne kulturne manifestacije, a nastupaju i na kulturnim manifestacijama diljem Hrvatske.

Programske aktivnosti ZMRH financiraju se sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske posredstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, sredstvima ministarstava Republike Hrvatske i Republike Makedonije, sredstvima na razini gradova i županija RH, te ostalim individualnim donacijama.

Realizacija programa prati se preko Hrvatske radiotelevizije i to preko multinacionalnog programa za nacionalne manjine “PRIZMA”, preko radio-emisija nacionalnih manjina, preko dnevnog tiska i drugih medija.

7 comments on “ZAJEDNICA MAKEDONACA U REPUBLICI HRVATSKOJ

 1. Golem pozdrav, ke mi bide milo da kontaktirame i sorabotuvame.

 2. natasa on said:

  Pred se golem pozdrav do site makedonci vo RH.Ziveam vo Sisak, veke sum godina i pol tuka.Soprugot mi ima mala penzija, imame i kerka od 17 god.Bi zamolila za pomos, za nekoja rabota, bilo kakva.unapred fala

  • epetrovska on said:

   Počituvana Nataša,
   Nie sme neprofitno združenie za promoviranje na makedonskata kultura i tradicija vo Hrvatska i site naši členovi volontiraat vo društvata.
   Srdečen pozdrav!

   • Super e toa, znam, ama bi sakala da mi kazete dali postoi nekakvo zdruzenie vo Sisak.Pozdrav

    • epetrovska on said:

     Za žal, ne postoi makedonsko združenie vo Sisak… Imame samo pretstavnik na makedonskoto nacionalno malcinstvo za Sisačko-moslavačkata županija, a toa e g-din Živko Davidovski.

 3. Miroslav Pleše on said:

  Poštvani,
  Prošle godine sa bio u Strugi, Ohridu i Vevčanima, prateći djecu na folklornim nastupima. Tamo sam na radiju čuo obradu narodnih m akedonskih pjesama u izvedbi simfonijskog orkestra. Te obrade su mi bile fantastične, te bi molio kako se zove i gdje se može nabaviti CD.

  Puno Hvala,

  Miroslav Pleše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*


OBAVEZNO UNIJETI

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>